ISTAT Headquarters

location

Rome (RM), Italy

partnership

DRA&U srl – Ariatta Ingegneria dei Sistemi Srl – Gnosis Srl – Amalgama Srl

services

Design competition

status

Completed

client

ISTAT

This project is the winner of the 3rd prize in the competition for the new ISTAT (The Italian National Institute of Statistics) headquarter based in Rome.

The building is composed by two elements:  the two-floored “basement”, containing the public areas, and the seven-floored organic volume containing the office areas.

The upper volume is architecturally highlighted by a stratification given by inhabited terraces, leaving an empty space crossed by suspended connecting walkways in the centre.

All of these aspects generate a complex organic figure juxtaposed to the rigid shape of the basement.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close